rugklachten

Mevrouw Verveer heeft rugklachten

Mevrouw Verveer is 32 jaar heeft al jaren rugklachten. Zij geeft aan dat deze klachten de laatste maanden erger worden. Mw maakt zich zorgen want ze is een alleenstaande moeder. Naast de verzorging van haar twee jarige dochter doet mw haar huishouden zelfstandig en heeft ze ook nog een baan als caissière in een supermarkt.Via de huisarts wordt mw Verveer geadviseerd eens bij een ergotherapeut langs te gaan.

De ergotherapeut neemt een uitgebreide intake af en brengt in kaart bij welke dagelijkse activiteiten de klachten van mw toenemen. Zo blijkt mw meer klachten te hebben na een werkdag, na het douchen van haar dochtertje en na het koken.

De ergotherapeut laat mw Verveer elke bijeenkomst een van deze activiteiten uitvoeren. Hierbij wordt geobserveerd wat er gebeurt en mw krijgt ter plekke adviezen ten aanzien van haar sta- en werkhouding, het inrichten van haar omgeving, haar handelingstempo enzovoorts.
Aan het einde van alle behandelingen worden de activiteiten opnieuw geëvalueerd.

Wanneer mw Verveer de groenten snijdt voor het koken van een maaltijd blijkt zij langdurig op één plek in de keuken te staan. Tevens staat zij daarbij voorover gebogen en oefent veel kracht uit op haar mes en snijplank.
De ergotherapeut adviseert mw om haar activiteit dynamischer te maken; om taken af te wisselen. Tevens wordt haar uitgelegd hoe zij op een juiste werkhoogte kan werken en is mw zich nu bewust van de onnodige kracht die zij gebruikt tijdens haar activiteiten.

Na verloop van tijd blijken de klachten van mw te stabiliseren en zelfs af te nemen qua hevigheid